Recensioner

Skymningstid av Henrik Bromander
Weyler Förlag

By 29 mars, 2021april 8th, 2021No Comments
Skymningstid av Henrik Bromander

Terror i folkhemmet

Skymningstid av Henrik Bromander
Weyler Förlag

Monika lever ett ganska vanligt liv. Dottern Majken vill inte gå till dagis på morgonen utan stannar var femte meter för att titta på någonting. Äktenskapet med maken Bengt går på sparlåga och i hemlighet drömmer hon om att ligga med sin kollega Mats. Monika arbetar på Säkerhetspolisens kontraspionage, med fokus på den avsomnade nazistorganisationen Nordiska Rikspartiet. Men en dag stöter hon på ett spår som leder till någonting större. Långsamt börjar hon nysta upp ett hemligt nätverk av militärer och högerextremister som rustar sig inför en framtida gerillaverksamhet i ett ockuperat Sverige. Eller för någonting värre.

Skymningstid kretsar kring det svenska Stay behind-nätverket som tidigare beskrivits i Daniele Gansers och Mats Delands utmärkta ”Natos hemliga arméer: Operation Gladio och terrorismen i Västeuropa” – ett nätverk som misstänks ligga bakom flera mord och bombdåd samt ett försök till statskupp i Italien.

Jag har länge uppskattat Henrik Bromander, som författare såväl som serietecknare och dramatiker. Förutom realistiska och empatiska personporträtt så har Bromander alltid lyckats gräva ner sig i smala ämnen på ett intressant och lättillgängligt sätt. Han har också ofta visat upp en otrolig förmåga att ligga rätt i tiden med sina böcker. Som hans ”Vän av ordning” om ett högerextremt nättroll, eller ”Bara en kram” som handlar en modern kulturman med ett våldsamt förtryckande förhållande till kvinnor. ”Bara en kram” kom ut i augusti 2017 – bara två månader innan #metoo exploderade i den svenska offentligheten. Även ”Skymningstid” ligger nästan kusligt rätt i tiden.

”[…] jag kan inte helt och hållet utesluta det”, sa åklagare Krister Petersson under sin presskonferens i somras när han fick frågan om det kunde finnas kopplingar mellan den utpekade Palme-mördaren Stig Engström och Stay behind-rörelsen. Den svenska förgreningen av nätverket hade vid tiden för mordet sin mötesplats på Engströms arbetsplats, Skandiahuset, vilket uppdagades på nittiotalet. Ändå läggs alltså utredningen ner.

Det var aldrig polisen själva som fick upp ögonen för Engström som Palmes mördare, det var först journalisten Olle Minell på kommunistiska Proletären och senare författaren Lars Larsson som pekade ut Engström som Palmes mördare i sin bok ”Nationens fiende: om mordet på Olof Palme”. Kanske är det författare och journalister, och inte polisen, som i framtiden kommer granska en eventuell koppling mellan Engström och Stay behind-rörelsen?

Som vanligt är ingenting svartvitt i Bromanders värld. Förutom Monika så får vi följa Gunnar; en femtioårig yrkesofficer, psykiskt ärrad efter utlandstjänsten i Kongo. När Palme-regeringen skär ner på försvaret och, i Gunnars ögon, ger upp inför den Sovjetiska övermakten ser han det som sin plikt att försvara fosterlandet. När han en dag närmas med ett erbjudande om att gå med i det hemliga nätverket är inte valet svårt. Men i hur långt kan man gå i att bryta samhällets regler för att skydda själva samhället? Även Gunnar skildras med stor inlevelse  och empati.

En uttalad ambition med Bromanders deckare har varit att skriva en traditionell spänningsroman. ”Skymningsland” markerar således ett tydligt avbräck från hans tidigare romaner. Och han klarar utmaningen med bravur. Sakta rullas spänningen fram som i en deckare av klassiskt snitt och sakta rullas den oundvikliga konfrontation mellan bokens huvudpersoner allt närmare. Läsaren sitter som klistrad från pärm till pärm i bästa Sjöwall/Wahlöö-stil.

Mats Kejonen