Recensioner

Den ylande varelsen av Claes Svensson
Ekström & Garay

By 9 april, 2021No Comments
Den ylande varelsen av Claes Svensson

En spännande ungdomsbok som tar upp angelägna och brännbara ämnen

Den ylande varelsen av Claes Svensson
Ekström & Garay

Fjortonårige Leo bor i förorten Smultronbergen med sin ensamstående mamma, hans pappa dog när han bara var ett år och ingen vill berätta hur eller varför. Leos mamma blir arg när han frågar, något som Leo inte alls förstår sig på. Han drömmer också mardrömmar om förintelsen som han börjat läsa om i skolan och försöker på dagtid hjälpa sin bästa kompis Jamil som mobbas av ett moppegäng. Saker och ting börjar dock röra på sig åt rätt håll den dag då Leo går med på att handla åt en okänd äldre dam han känner en oförklarlig bindning till samtidigt som en ylande varelse börjar skrämma upp hela Smultronbergen genom att yla mot månen på nätterna. Leo och hans två vänner, Hanna och Jamil, som bär på olika teorier om varelsens identitet och motivation, bestämmer sig för att avslöja honom och när de väl gör det blir upptäckten oväntad för dem alla tre.

Den ylande varelsen av Claes Svensson är en spännande ungdomsbok som tar upp högst angelägna, brännbara ämnen som ondska, förintelsen, grupptryck och främlingsfientlighet. Vi får följa Leo och hans vänners kamp mot ett gäng som först och främst trakasserar Jamil på grund av hans utländska bakgrund och vi får också följa med den olyckliga, ylande varelsen till hans värld där björnen och vargarna står för misshandeln och förtrycket. När varelsen demaskeras får hans berättelse ändå en obehaglig, men tyvärr trovärdig och mycket mänsklig förklaring.

Claes Svenssons skildring håller tempot uppe fram till slutet som blir oväntat, men trots allt rätt så lyckligt; upplösningen känns plausibel, även när det gäller mysteriet med Leos pappas död och den gamla damens rätta identitet. Själv läste jag Den ylande varelsen med behållning; dialogen känns ibland lite stel men dramaturgin fungerar och i slutändan knyts alla trådar ganska snyggt och propert ihop.

Elisabeth Brännström

Elisabeth Brännström