Recensioner

Människor och mörker av Christina Gutiérrez Malmbom
Ekström & Garay

By 16 april, 2021No Comments
Människor och mörker av Christina Gutiérrez Malmbom

Läsvärt och spännande

Människor och mörker av Christina Gutiérrez Malmbom
Ekström & Garay

I sin novellsamling Människor och mörker, vill författaren, talskrivaren och operaproducenten Christina Guiterréz Malmbom, lyfta fram det smärtsamma mörker som ryms inom var och en av oss; ett mörker som kan hota att ställa till det både för oss och vår omgivning när våra känslor riskerar att gå över styr. Hon lyckas, med några få undantag, bra med sitt syfte. Samlingens fem noveller följer smidigt upp det huvudsakliga temat; från de kallhamrade terroristerna i den inledande novellen, Aska, som misslyckas med ett uppdrag då det gigantiska askmolnet från Island sätter stopp för deras planer, till den fule, modersbundne, socialt handikappade Pjodor som kärleken förvandlar till en olycklig stalker som inte ens en katt kan älska.

Berättelserna fungerar för det mesta bra i det korta formatet; Den utvalde, som bygger på en monolog framförd av en kvinnlig psykopat och Hybris, där en elak och känslolös medarbetare får sitt straff, bygger båda på psykologisk laddning och väl avvägd prosa. I Pjodor är Christina Guiterrez Malmbom på god väg att teckna ett fint porträtt av en särling som inte förstår sig på sociala koder, men berättelsen snubblar ibland på författarens sätt att använda sig av ett något för  humoristiskt tonfall just när man helst inte vill skratta åt Pjodor och hans ömma, obesvarade känslor. Hundvakten där en kvinna på grund av sin självupptagenhet väljer att strunta i grannens hund som hon lovat att passa, präglas i sin tur av en påträngande känsla av hur slarv och själviska motiv kan leda till katastrofer. Aska hade dock behövt betydligt mer utrymme för att göra ett ordentligt avtryck, slutet rinner ut i sanden och läsaren lämnas rätt så vilsen angående terroristernas agenda.

Människor och mörker är alltså i stort sett en inte alltför konventionell, något ojämn, men rätt bra samling av korta, lagom nedtonade skräcknoveller som utan att ta till överord eller alltför blodiga överdrifter får läsaren att vilja vända blad. Läsvärt och ofta spännande.

Elisabeth Brännström

Elisabeth Brännström