Om oss

Recensionsportalen

Recensionsportalen är en fristående publikation med ett brinnande intresse för litteratur. Vi som arbetar med Recensionsportalen har många års erfarenhet inom journalistiken och bokbranschen. Vi följer bokutgivningen i Sverige noga och recenserar utvalda titlar – men vi vänder oss också till författare som vill bli recenserade.

Att bli offentligt recenserad av en professionell kritiker är en väsentlig del av en författares utveckling och genomslag, men också en lyx få förunnad. Det trycks fler böcker än någonsin, samtidigt som utrymmet för dagskritik fortsätter att minska. Om du har en bok som du också vill ska närläsas av någon av våra recensenter gör vi det mot en avgift.

Vi erbjuder såväl en plattform som en bred uppställning av erfarna och kunniga kritiker, du får ett professionellt omdöme av din bok. Men istället för manuscoachens vanliga omdöme innan utgivning så granskar vi de färdiga böckerna. Omdömet publiceras här på Recensionsportalen och det står dig sedan fritt att citera eller återpublicera hela texten i sociala medier och i annan marknadsföring.

För dig som redan har några böcker bakom dig kan en recension hos oss vara ett sätt att komma vidare, och för dig som är debutant kan en recension ses som något av en halkkörning under realistiska förhållanden på det litterära fältet, det är en möjlighet att uppmärksammas.

Bli recenserad
Elisabeth Brännström

Elisabeth Brännström

Kritiker

Elisabeth Brännström är en före detta SFI-lärare bosatt i Malmö. Hon nu är just nu verksam som litteraturkritiker på Opulens och arbetar även som lektör för BTJ. Elisabeth är utbildad på Nordirland och har en B.A i engelsk litteratur och historia från The New University of Ulster, Coleraine och en bibliotekarie-utbildning från Queen´s University, Belfast. Hon har därtill studerat litteratur-vetenskap vid Stockholms Universitet, kulturjournalistik vid Malmö Högskola och lingvistik och grammatik vid universitet i Lund.

Lena Torquato Lidén

Lena Torquato Lidén

Kritiker

Kreativ skribent som tidigare skrivit för bland annat Göteborgs Fria och Tidningen Kulturen, nu för Opulens. Jag gillar att lyssna på de postkoloniala diskussioner som ortenungdomar ägnar sig åt och är en interkulturell gourmet med kunskap om de viktigaste smak­­komponenterna i många matkulturer och en egen rundtur till två kulturföreningar i Göteborg. Eventkoordinator på ÖGAT i Gamlestaden och Lerum Kultur och Bibliotek.

Cyril Hellman

Cyril Hellman

Kritiker

Cyril Hellman är författare, journalist och regissör. Han debuterade som författare år 2005 med romanen Gå Johnny, gå, gå och har sedan dess släppt åtskilliga böcker inom facklitteratur, reportage, skönlitteratur, poesi och serieromaner. Han har recenserat litteratur, film, konst och musik för tidningar som Svenska Dagbladet, Sveriges Radio, Rocky, Situation Sthlm och amerikanska Nordic Reach. Som journalist har han skrivit för dagstidningar som Dagens Nyheter, Sydsvenskan, Göteborgsposten, Aftonbladet och Expressen och magasin som Fokus, Café och ETC. Han skriver även film- och teatermanus. Hans senaste bok är diktsamlingen Allt går i bitar.

Ann-Charlotte Sandelin

Ann-Charlotte Sandelin

Kritiker
Journalist med lång och bred erfarenhet inom främst dagspress, med allt tyngre slagsida mot kultur som redaktör, reporter och recensent. Åren 2010–2019 drev jag Kultursidan.nu, en lokal kulturtidning på nätet i östra Östergötland. Därefter lektör och korrekturläsare för bokförlaget Ekström & Garay. Från att vara redaktör med ansvar inte bara för egna och medarbetares texter till djupare möten med författares manus är steget både långt och kort. Framförallt är det både roligt och givande!
Elin Stadenberg

Elin Stadenberg

Kritiker
Elin läser sista terminen på sin journalistutbildning och skriver personporträtt för Opulens. Hon har tidigare läst kreativt skrivande steg 1-3 och skriver själv poesi och noveller.
Thomas Almqvist

Thomas Almqvist

Kritiker
Thomas har verkat som litteraturkritiker på Skånska Dagbladet sedan 1987, men recenserar även böcker i Opulens och blues i Jefferson Blues Magazine. När han inte recenserar, översätter Thomas gärna spansk poesi till svenska. 2019 kom boken Spanien i mitt hjärta ut, där Thomas översatt elva av hans spanska favoritpoeter och i år, 2021, kommer Dikter till Kleo ut på samma förlag.
Pontus Arvstrand

Pontus Arvstrand

Bloggare

Pontus är verksam som författare och redaktör. Han har tidigare läst bland annat litteraturvetenskap och förlagsutbildningen vid Lunds universitet.

Ivo Holmqvist

Ivo Holmqvist

Bloggare

Ivo Holmqvist som är fil.dr. i engelsk litteratur och professor emeritus i skandinavistik har mångårig erfarenhet som litteraturrecensent i nordiska tidskrifter och dagstidningar, och på nätet.

Erik Löfvendahl

Erik Löfvendahl

Redaktör

Erik Löfvendahl är född i Jönköping 1954, bosatt i Stockholm sedan 1977. Debuterade som romanförfattare 1988, har sedan dess utkommit med nio romaner och en facklig minnesskrift, publicerat oräkneliga noveller i facktidningar och antologier, samt fått en och annan uppläst i radio. Suttit i manusgrupper och arbetat som lektör. Recenserat i Jönköpings-Posten, Vår Lösen, tidningen Arbetet (f d LO-tidningen), nättidskriften Opulens. Lejonparten av recensionerna har dock skrivits för SvD.

Diana Iskra

Diana Iskra

Verksamhetschef

Diana är verksamhetschef för Telegrafstationen. Hon är utbildad i skrivande och har sin bakgrund inom kultur- och föreningslivet. Diana har publicerats skönlitterärt och skrivit kritik.